Als je iets koopt in een winkel of online, heb je als consument bepaalde rechten. Een van deze rechten is het recht op garantie. Garantie betekent dat je recht hebt op een goed product, dat voldoet aan de verwachtingen die je redelijkerwijs mag hebben.
Als het product niet goed is, bijvoorbeeld omdat het defect is, niet werkt of niet overeenkomt met de beschrijving, dan heb je recht op een oplossing van de verkoper. Dit kan zijn:
- Het gratis repareren of vervangen van het product.
- Het teruggeven van het product en het terugkrijgen van je geld.
- Het houden van het product en het krijgen van een deel van je geld terug.
Maar hoe lang heb je recht op garantie? En wat is het verschil tussen wettelijke en commerciële garantie? In dit artikel leggen we het uit.
Verschil tussen VOF & BV en de garantie
Als je een eigen bedrijf wilt starten of hebt, dan moet je ook een rechtsvorm kiezen voor je onderneming. Een rechtsvorm is de juridische vorm die bepaalt hoe je bedrijf is georganiseerd en welke rechten en plichten je hebt als ondernemer. Er zijn verschillende rechtsvormen mogelijk, zoals een eenmanszaak, een vennootschap onder firma (VOF), een besloten vennootschap (BV) of een naamloze vennootschap (NV).
Een VOF is een samenwerkingsverband tussen twee of meer personen die samen een bedrijf voeren. Een VOF heeft geen rechtspersoonlijkheid, wat betekent dat de vennoten persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden en verplichtingen van de VOF. Een VOF is relatief eenvoudig en goedkoop om op te richten en te beheren, maar brengt ook meer risico’s met zich mee voor de vennoten.
Een BV is een rechtspersoon met een in aandelen verdeeld kapitaal. Een BV heeft één of meer aandeelhouders die eigenaar zijn van de BV, en één of meer bestuurders die de BV leiden. Een BV heeft rechtspersoonlijkheid, wat betekent dat de aandeelhouders en bestuurders in principe niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden en verplichtingen van de BV. Een BV is complexer en duurder om op te richten en te beheren, maar biedt ook meer bescherming en mogelijkheden voor de ondernemers.
Het kiezen van de juiste rechtsvorm voor je bedrijf hangt af van verschillende factoren, zoals:
- Het aantal personen dat betrokken is bij je bedrijf.
- Het doel en de omvang van je bedrijf.
- Het risico en de aansprakelijkheid die je wilt lopen.
- De fiscale gevolgen en voordelen die je wilt hebben.
- De mate van zeggenschap en flexibiliteit die je wilt hebben.
Om meer te weten te komen over het verschil tussen een VOF en een BV, kun je terecht bij Ligo.nl, waar je ook online je eigen VOF of BV kunt oprichten.
Ligo.nl is een online platform dat juridische diensten aanbiedt voor ondernemers, zoals het opstellen van contracten, het registreren van merken en het oprichten van rechtsvormen. Ligo.nl helpt je om snel, eenvoudig en voordelig je juridische zaken te regelen.
Wettelijke garantie
Wettelijke garantie is de garantie die je altijd hebt, ongeacht wat de verkoper zegt of schrijft. Wettelijke garantie is gebaseerd op de wet, namelijk het Burgerlijk Wetboek (BW). In het BW staat dat een product moet voldoen aan de overeenkomst die je met de verkoper hebt gesloten.
Dit betekent dat het product moet doen wat je ervan mag verwachten, en dat het product de eigenschappen moet hebben die je bij de aankoop hebt afgesproken of die de verkoper heeft beloofd.
Nieuw en tweedehands
De wettelijke garantie geldt voor alle producten die je koopt, zowel nieuw als tweedehands. De wettelijke garantie geldt ook voor alle soorten verkopers, zowel professionele als particuliere. De wettelijke garantie geldt zelfs als je geen bon of factuur hebt, zolang je maar kunt bewijzen dat je het product bij de verkoper hebt gekocht.
De wettelijke garantie heeft geen vaste termijn. De duur van de wettelijke garantie hangt af van de levensduur die je van het product mag verwachten. Dit verschilt per product en per situatie. Zo mag je van een wasmachine verwachten dat deze langer meegaat dan een paar schoenen, en mag je van een duur merkproduct verwachten dat deze langer meegaat dan een goedkoop huismerkproduct. Ook speelt mee hoe je het product gebruikt en onderhoudt.
Als er binnen zes maanden na de aankoop iets mis is met het product, dan wordt er wettelijk verondersteld dat het gebrek al bestond bij de levering. Dit betekent dat de verkoper moet bewijzen dat het gebrek jouw schuld is, bijvoorbeeld omdat je het product verkeerd hebt gebruikt of beschadigd hebt. Als hij dat niet kan, dan moet hij het gebrek kosteloos herstellen of een andere oplossing bieden.
Als er na zes maanden iets mis is met het product, dan ligt de bewijslast bij jou als consument. Je moet dan kunnen aantonen dat het gebrek al bestond bij de levering, of dat het gebrek te wijten is aan een slechte kwaliteit of een ontwerpfout van het product. Als je dat kunt, dan heb je nog steeds recht op een oplossing van de verkoper.
Commerciële garantie
Commerciële garantie is de garantie die de verkoper of de fabrikant vrijwillig geeft bovenop de wettelijke garantie. Commerciële garantie is gebaseerd op een overeenkomst tussen jou en de verkoper of de fabrikant.
Deze overeenkomst kan schriftelijk of mondeling zijn, maar moet wel duidelijk zijn. In deze overeenkomst staat wat de extra voorwaarden en voordelen zijn van de commerciële garantie.
De commerciële garantie heeft meestal wel een vaste termijn, bijvoorbeeld één jaar of twee jaar. De commerciële garantie kan ook beperkt zijn tot bepaalde onderdelen of defecten van het product. De commerciële garantie kan ook afhankelijk zijn van het naleven van bepaalde voorwaarden, zoals het registreren van het product, het bewaren van de bon of het uitvoeren van onderhoud.
De commerciële garantie kan je meer zekerheid en gemak geven als er iets mis is met het product. Zo kan de commerciële garantie je recht geven op een snellere of betere service, een langere reparatietermijn, een vervangend product of een leenproduct tijdens de reparatie, of een ruimere vergoeding.
De commerciële garantie kan echter nooit de wettelijke garantie vervangen of beperken. De wettelijke garantie blijft altijd gelden, ook als de commerciële garantie is verlopen of niet van toepassing is. Je kunt dus altijd kiezen of je een beroep doet op de wettelijke garantie of op de commerciële garantie, afhankelijk van wat voor jou het voordeligst is.